Fortsätter vi såhär blir allt svart

Skrivet av , Nov 25, 2016 i Blogg

Det ser ut som att nästa amerikanska tradition är här för att stanna. Nog är det intressant ändå…
Vad är det med USA som fascinerar oss så till den grad att vi väljer att ”följa John” utför vart enda stup?

Om alla människor i världen skulle konsumera på samma nivå som en genomsnittlig amerikansk invånare, skulle vi behöva 3.8 jordklot.

Trots att larmrapport efter larmrapport uppmanar oss att konsumera med ansvar och försiktighet för att över huvud taget ha en chans att lämna ett liv utan syrgasmask till kommande generationer, så har vi en tendens att inte vilja se, inte vilja ta in, inte förstå allvaret och se oss som undantagsfall. Onödigheter blir nödvändigheter så fort vi öppnar en tidning, en browser, en TV-kanal, en skärm, en telefon eller bara blicken för den delen. Allt handlar om denna oerhört svarta fredag.

Självklart ska vi fortsätta frossa i utländska traditioner – livet är en fest, så ju fler anledningar att fira, desto bättre! Problemet är att vi aldrig tidigare konsumerat så mycket rosor och hjärtan i februari, så många maskeradkostymer i oktober eller brödfyllda kalkoner i november.

Jag skulle istället vilja ta tillfälle att använda denna, förhållandevis lilla arena till att uppmärksamma ”dagen Idag” från ett annat håll – idag, 25 november är det Internationella dagen mot våld mot kvinnor. Dagen instiftades av FN:s generalförsamling år 1999 som en påminnelse om Deklarationen om avskaffande av våld mot kvinnor. För visst kan vi välja – så låt oss prata om viktigare saker och leda världen mot något ljusare än att överkonsumera oss in i ett svart hål. Ta ansvar och välj vad du vill uppmärksamma, lyfta, stötta och hylla.